sâmbătă, 26 noiembrie 2011

15 lucruri pe care nu le faci pe strada

     Mereu mă uit la oameni pe stradă. Îmi place mult să stau, să mă uit la ei, să îi analizez, să mă gândesc...Oare ce o fi în capul lor? De multe ori mi-e dat să văd tot felul de lucruri mai puţin etice, unele scârboase, altele chiar şocante. Am făcut o listă de 15 situaţii pe care vă invit să le urmăriţi, să staţi să reflectaţi asupra lor şi de ce nu, să vă amuzaţi.

  1. Nu scuipi(flegmezi)/fumezi
Nimănui nu cred că i-ar plăcea să calce într-o flegmă proaspăt scoasă din gura unui cocãlar sau a unui moş care nu deţine o batistă, pentru uzul igienic. Despre fumat...fumatul în public este interzis în spaţiile publice, în unele ţări. Am zis în unele ţări.

  1. Să te faci că nu vezi lumea
E atât de neplăcut când cineva te vede, vrea să te salute, iar tu îi întorci spatele sau te uiţi în altă parte. Nimănui nu îi place ignoranţa. Cam asta se întâmplă în cazul în care ignori: eşti ignorat.

  1. Nu mănânci seminţe pe stradã
 Seminţele sunt bogate în magneziu şi au un gust minunat. Da, ştim cu toţii asta. Dar mai ştim că nicio persoană care se aflã pe stadion nu vrea să îşi culeagă cojile de seminţe din cap, după ce meciul s-a terminat. Iar seminţe pe stradă...? No comment.

  1. Nu te legi de străini (nu înjuri)
E atât de aiurea când muncitorii, în loc să îşi vadă de treabă -fiindcã pentru asta sunt plătiţi, ei fluieră după fete. Uneori dacă ele îi ignoră, se aleg şi cu câteva înjurături. Alt caz. Oricât de iritat ai fi de apariţia aceluiaşi cerşetor cu care te întâlneşti în fiecare zi, abţine-te să nu zici/să nu faci ceva ce ai putea regreta la urmã.

  1. Nu bei/fumezi (alcool/marijuana)
Alcoolul e ceva...intim. Nu poţi să îţi scoţi sticla de rachiu în plină stradă şi să te apuci să tragi o duşcă. S-ar putea ca vecinul să îţi fure sticla şi să fugă cu ea. Recent, am auzit că în anumite ţări, dacă poliţistul te prinde cu alcool într-o doză (chiar dacă e pe terminate) te tratează cu o amendă usturătoare. Însă, dacă ai un joint cât China, poţi trece neobservat, fără să păţeşti nimic. Weed for the win!

  1. Nu te scarpini în fund/la organele genitale (nu îţi scoţi chiloţii din fund în public/nu îţi tragi ciorapii pe stradă)
Ei bine, chiar nu poţi face nimic din ce am menţionat mai sus. Eventual, te poţi retrage într-un gang mai întunecat, unde nu te vede nimeni. Ştim, senzaţia e groaznicã.

  1. Nu strănuţi fără să pui până la gură (sau batista)
De multe ori, am păţit să mă aflu în troleu şi că cineva să îşi verse mucoasa nazală pe mine. Ghiciţi ce s-a întâmplat? A doua zi m-am ales cu o virozã minunată! Încerc să mă abţin mereu de la strănutatul în public. Cine ştie ce sunete poţi scoate.

  1. Nu fluieri pe stradã
E atât de revigorant să auzi pe cineva fluierând! Îţi dă senzaţia că eşti la ţară în pădure, la vânătoare sau admirând pajiştile, bovinele şi...da. Nu-i deloc frumos să fluieri.

  1.  Nu mergi dezbrăcat pe stradă
Ar fi de preferat. Nişte cunoştinţe care s-au întors din America recent, mi-au spus că au văzut un om la costum cu servieta şi în boxeri. Dar era New York, nu România.

  1.  Aşteaptă ca cel ce vine înspre tine să iasă, iar mai apoi intri tu (nu trânti/închide uşa în nas)
Urăsc mereu să se bage lumea în faţa mea. De aceea, când mă aflu în troleu, las toată ciurda grăbită să coboare iar mai apoi cobor eu. Oamenii ăştia...În plus, e cam aiurea să trânteşti uşa în faţa cuiva, nu? Asta numai dacă nu vrei să o faci intenţionat.

  1.  Nu te machiezi în public (pentru asta există toaletele)
Ştiu că fetelor le place să fie îngrijite, unele scoţând oglindă şi în ore la şcoală sau la cursuri. Nu cred că o viitoare doamnă preşedinte ar dori să ajungă astfel: http://www.youtube.com/watch?v=xCtBxxXHAD4. Sau poate ar dori.

  1.  Nu îţi faci nevoile în spaţiile publice (sau cel puţin nu cele mari)
O singură dată am păţit să am nevoie să fac ceva în public. Dar atunci era o situaţie între viaţă şi moarte. Nu recomand, poţi primi o amendă pe cât de mare, cât...nu mai zic nimic.

  1.  Nu citi niciodată mergând
Mai am prostul obicei când îmi cumpăr revista în fiecare lună să o răsfoiesc pe stradă. Mai demult, am păţit să mă bat de oameni atunci când citeam. Nu recomand, mai ales dacă eşti fată şi eşti pe tocuri.

  1.  Nu vorbeşti tare (la telefon) când eşti în locuri publice
Recent am auzit un om atât de dubios vorbind la telefon! Vorbea cu cineva pe care îl numea "şefu" şi îi spunea că de când şi-a luat geaca albă, se simte absolut confortabil; e un alt om, nou-nouţ!

  1.  Nu faci lucru manual în public
Şocant sau nu, am păţit să văd oameni făcând asta în public. Făceam stânga împrejur şi mergeam înapoi de unde venisem. Oricum, s-ar putea ca persoanele varstine să facă infarct şi te poţi alege şi o cu amendă usturătoare).


     Acestea sunt doar câteva situaţii pe care le-am putea întâlni zilnic. Plăcut sau nu, dureros ori ba, ar trebui să le respectăm dacă vrem să fim respectaţi.

  Succes!

3 comentarii:

  1. nadia : deci astea ar trebui puse undeva pe un panou imens in centru' Bucurestiului..:))..duamnee cat adevar si ce bine le spui tu ale:D:))
    aprob cu incantare si bucurie :D:))

    cel mai tare din toate...ma enerveaza ..scoate din minti fluieratu pe strazi a gagicilor si nu zic asta ca s feminista:)) insa e destul de enervant ..

    si da ..am vazut si vad in continuare si eu oameni care fac lucru manual in strada....prea scarbos ...mult prea scarbos ...

    Solutie nu am ..decat ignorarea lor ...si ce sa fac altceva? sa sar cu gura pe ei si sa le zic :'' nu mai face asa..ca nu i frumos?'' da ce s mama lor :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nadia, eu as porni o campanie impotriva indivizilor de genul. Problema-i ca s-au pornit destule campanii, dar nici una din ele nu a avut efect. Nu poti sa schimbi ceva ce e bine inradacinat deja, stii...

    Asta e, sa speram ca acum nu se nasc copii degeaba cum s-au nascut mai demult :))

    RăspundețiȘtergere
  3. da ...o campanie da ar fi bine...insa eu nu vad nici o solutie ...decat ..sa merg mai departe ..ignorarea lor ...

    mna...se mai nasc si retardati ...

    RăspundețiȘtergere