joi, 6 mai 2010

Scrisul pe stomacul gol

Cineva ma sfatuia sa nu mai scriu "filosofeli", fiindca nu mi se potrivesc. Dar oare atunci, ce sa scriu...? Despre framantari interioare? Despre viata? Despre sistemul in care traim? Despre politicieni sau despre celebritati? Despre istoria realizata de catre ceilalti? Sa scriu "miorlaituri" ca mi-e greu sau ca mi-e dor de "vremurile apuse? Despre tot ceea ce scriu ceilalti? Scrisul pe stomacul gol e cel mai sincer, fiindca ca vine dinlauntru.

Totul in realitate e plictisitor si tot ceea ce vedem in realitate e inselator. Ceea ce vedem nu este ceea ce pare. Poti sa cumperi o haina de firma cu bani economisiti cu greu, pentru ca la final sa observi ca e "Made in China"; la fel de bine poti sa ai prieteni de care sa te servesti si care sa se serveasca si ei la randul lor de tine -asta e deja second hand. Acestea sunt dovezi ca totul e inselator in viata. Atunci, ce rost mai are sa scrii despre ea...? Oricum, s-ar putea ca prea putina lume sa fie interesata de ceea ce spui tu, iar cei interesati au intentii meschine.


Mie imi plac hainele frumoase si imi plac si oamenii frumosi, dar nu imi plac hainele "Made in China" la fel cum nu imi plac nici oamenii second hand. Si cred ca fiecare ar trebui sa incerce sa se fereasca de ele. De ce? Hainele fabricate in China pot fi de doua tipuri: unu la mana, haine fabricate din si cu material chinezesc, ceea ce e periculos pentru piele si doi la mana, exista firme mari care isi trimit propriile materiale pentru fabricare, pentru ca mana de lucru este mult mai ieftina. Pana la urma, o haina fabricata in China, este o "haina fabricata in China"...?

Eticheta ne pune de multe ori feste, la fel ca oamenii, carora le punem noi insine etichete, iar "oameni second hand" e o eticheta. Dar ce sunt oamenii second hand? Sunt oamenii pe care ii folosim o perioada de timp, si de care mai incolo nu mai avem nevoie. Asa simplu, ii aruncam la gunoi ca pe o haina cu o tesatura proasta. Acum, moda se schimba, la fel si oamenii. Dar oare nu mai avem nevoie de oamenii vechi, pe care chiar ii cunosteam? Nu mai avem nevoie de o bluza veche, fie ea si demodata, pentru a ne aminti cat de frumos a fost momentul in care am gasit-o si ce mult ne-a placut...? Din pacate, la fel se intampla si cu oamenii. Avem nevoie de ei un timp, dupa care ii punem frumos in dulap sau ii aruncam la gunoi.

Tot timpul va exista ceva nou care sa ne ia privirile, insa trebuie sa alegem cu grija intre nou si vechi, fiindca ceea ce e nou ar putea sa ne dezamageasca. De aceea, trebuie sa stim uneori sa ne limitam la ceea ce numim "vechi", fie ca e vorba de haine, fie ca e vorba de oameni. Cand alegem, trebuie sa avem stomacul gol.