miercuri, 8 iulie 2009

Cu un zambet poate nu, dar cu doua sigur da.

Zambesc pe strada. Alti oameni se uita la mine si zambesc. Mai apoi, alti oameni le vor zambi oamenilor ce zambesc. Cu totii vom zambi daca impartasim macar un zambet celorlalti. Asta pentru a mai reduce "mohoratii" din tara. Cu un zambet nu se face soare, probabil; dar cu doua sigur se va face soare. Asa ca ar fi frumos sa zambim mai des, pentru ca si ceilalti sa poata zambi.

Am realizat zilele trecute, ca fericirea nu ti-o da cineva, ci tu singur ti-o daruiesti tie insuti. Deci, e simplu: daca vrei sa fii fericit, esti fericit. Deci, ai de gand sa iti plangi de mila sau vrei sa iti transformi asa-zisele, clipe nefericite in clipe cu adevarat fericite? Poti face asta oricand, si la orice ora. De trei zile incoace ma trezesc cu atata energie si atata voie buna, incat mi-e greu sa ma gandesc la clipele nefericite pe care le-am avut sau pe care le-as putea avea.

De azi incolo nu ai dreptul sa mai versi o lacrima pentru cei din jurul tau, inainte sa versi ultima lacrima pentru tine! Tu esti cea mai importanta fiinta pentru tine, si daca tie nu iti pasa de tine, cu siguranta nimanui nu ii va pasa. Trebuie sa stii sa te iubesti pe tine insuti, pentru ca daca te vei iubi pe tine, si altii vor incepe sa te iubeasca.

Multi mi-au spus ca eu merit atatea si atatea pentru ca sunt un om asa si asa. Dar eu stiu ca nu voi avea niciodata acele lucruri pe care mi le doresc ei sa le am. Le voi avea doar daca imi doresc sa le am cu adevarat. Momentan, ma lipsesc de ele, pentru ca imi e de ajuns ce am acum.

Multumesc prietenlui meu V. pentru discutia avuta astazi.

marți, 7 iulie 2009

Cu un zambet chiar se face soare

Frustrarile au trecut, iar adolescentul se indreapta spre o noua etapa: viata de om matur.

Astazi cand m-am pornit sa plec la locul meu de destindere, erau cam multi nori pe cer. Am zis: "Si ce? Asta nu ma impiedica sa duc pana la capat ziua de astazi!". Totul avea un aspect spalacit din cauza ca plouase inainte sa ies din casa. Ajungand, m-am apucat de treaba...

Am calcat azi sigur pe noroiul prezent de dupa ploaie, si am reusit sa trec peste el. Deciziile pe care le luam sunt asemenea: sigure, daca vrem sa nu ne manjim cu noroiul vietii. Erau doua carari: una acoperita cu iarba iar alta era plina cu noroi. Am ales-o pe cea acoperita cu noroi. De ce? Pentru ca am vrut sa ma murdaresc cu noroi. Altfel spus, am ales viata cu problemele ei. Am mai ales sa nu imi refulez frustrarile, ci sa le infrunt, ca sa nu ma infrunte ele pe mine mai incolo.

Eram plina de noroi, dar meritase. Meritase, fiindca din pricina faptului ca pasisem sigur, nu cazusem. Cand am ajuns, Viata m-a asteptat si mi-a spus zambind: "Vino, ai trecut testul". Atunci mi-am spus in sine: "Cu un zambet chiar se face soare!".

luni, 6 iulie 2009

Frustrarile trec, adolescentii raman

"Frustrarea trece, adolescentii raman." -m-am gandit la lucrul acesta astazi. Si acum, ii dau dreptate celui care a spus asta. Adolescenta prin care cu totii am trecut sau prin care trecem, e doar o etapa de care ne vom aminti cu drag la fel cum ne amintim uneori si de copilarie cand spunem: "Ce frumos era cand eram copil!"; cand ne vom aminti de adolescenta, vom spune: "Ce frumos era cand eram tanar!".

De noi depinde cum trecem prin adolescenta. Putem alege: sa o umplem cu lucruri bune, sau nu. Aceasta e varsta cand, teoretic ratiunea ar trebui sa bata simtamantul, dar nu se intampla, nici nu s-a intamplat, si nici nu se va intampla -doar daca ne vom "robotiza" in viitor- pentru ca asa e firea omului. Doar putini adolescenti reusesc sa gandeasca rational in zilele noastre, si acestia sunt cei imbatraniti inainte de vreme.

Poate asta este cauza pentru care inca sunt singura... Am refuzat dragostea de atatea si atatea ori. Ori, un adolescent de varsta mea nu ar fi facut asta nici in ruptul capului. Dar eu am refuzat, am refuzat si iarasi am refuzat, pana cand... Pana cand am spus: STOP. Ai dreptul si tu la viata si la fericire.

Adolescentii sunt preocupati de imaginea lor. Ce ar fi, daca ar spune: nu imi pasa pur si simplu daca iti place de mine sau nu? Trebuie sa mergi mai departe, nu poti sa fii pe placul tuturor si nici nu trebuie sa faci in asa fel incat sa fii pe placul lor. Cine te place, te place pentru ceea ce esti tu, ca persoana, nu pentru ceea ce afisezi. Adolescentii trebuie sa invete sa treaca peste momentele dificile ale vietii, sau sa incaseze numeroase lovituri care ii vor transforma in adevaratii oameni de maine. Adolescentii trebuie sa se bucure de viata, de tot ceea ce ii inconjoara, de la lucrurile cele mai simple, pana la cele mai complicate...Adolescentii trebuie sa fie mandri ca sunt adolescenti, pentru ca doar o data in viata esti adolescent. Deci fiti mandri ca ati fost, ca sunteti sau ca veti fi adolescenti.