joi, 13 august 2009

Muzica veche, muzica noua...

Muzica veche: cat de melodic suna! Cand rostesti aceste doua cuvinte, parca auzi cantecele tuturor din vremurile apuse. Muzica veche inseamna convervatorism in zilele noastre. Spre exemplu, daca pe piata de muzica rock se asculta doar lucruri comerciale, exagerate si uneori chiar de prost gust, ne reintoarcem in timp si punem un vinil cu formatii precum: The Beatles, Cream -1960-,Rolling Stones -1962-, The Who -1964-, AC/DC -1973-, Sex Pistols-1975-, Van Halen-1978- sau Nirvana -1987-. Multa lume prefera sa faca asta, deoarece ei doresc sa asculte muzica, si nu zgomot. Multa lume se regaseste in muzica anilor trecuti si multi doresc sa se fi nascut atunci, in vremurile gloriei apuse. Muzica era altfel, oamenii erau altfel, totul era altfel: lumea inca nu avea sa inceapa sa traieasca in secolul vitezei si al tehnologiei ultraperformante; lucrurile simple erau considerate cele mai de pret, si erau folosite deseori in videoclipuri pentru a creiona frumosul. Videoclipurile aveau deseori o poveste care se inspira din realitate, ceea ce facea ca piesa si implicit videoclipul sa fie o parte din cel ce asculta; se intampla in asa fel, incat credeai ca esti acolo, sau cel putin ti-ai fi dorit sa fii acolo.


Muzica noua. Cand spui muzica noua, te poti gandi la lucruri ca: beat-uri, calculatoare, zgomot si nu in ultimul rand, viteza. Acestea sunt cuvintele ce ar putea descrie muzica secolului douazeci si unu. Muzica de acum se poate produce extrem de usor; trebuie sa ai la indemana un calculator performant, si o voce -optional, deoarece si vocile se pot construi pe calculator-; adaugi doua-trei versuri care sa fie repetitive, adaugi efecte pe fundalul piesei si voila, piesa e gata servita populatiei ce sigur va fi incantata de noul hit al artistului X. Deoarece astfel de piese nu dainuie o vesnicie, artistul nostru trebuie sa vina de fiecare data cu ceva nou pentru a arata lumii ca, totusi, este capabil sa scoata un nou hit, care va ramane catva timp in topuri, urmand ca mai apoi sa dispara exact la fel cum a si aparut: rapid. Si lucrurile merg pe fagasul normal, pana cand un alt artist Y vine cu ceva nou, "ruinandu-l" pe bietul artist X care a investit atat timp cat si bani in videoclipurile pieselor lui -si nu numai- care vor ajunge sa fie expirate.

Daca ar fi sa aleg intre muzica veche si muzica noua probabil ca nu stiu ce as alege. Exista muzica buna noua si exista si muzica buna veche, atat timp cat exista versuri, originalitate, inspiratie si aspiratie. Tu ce ai alege? Muzica veche sau muzica noua?