miercuri, 11 noiembrie 2009

Totul versus Oamenii

La ce ne ajuta sa descoperim tot mai mult Universul? Nu vom ajunge sa il cunoastem in intregime, oricum. Dar rautatea si curiozitatea il nimicesc pe om facandu-l din cale afara de egoist, vrand sa stie si sa controleze totul.
Totul nu poate fi controlat decat in Absolut, ori, omul ajunge in starea de absolute doar dupa moartea sa. Atunci, cum poate crede omul ca el detine totul? Cum poate crede el ca va de descoperi si va epuiza toate misterele ce il inconjoara? Omul traieste si moare cu aceasta iluzie; doar dupa ce va renaste va afla misterul Absolutului.

Dar oare misterul nu mai e necesar vietii omului ? Se observa ca misterul e putin in ziua de azi si atat cat reprezinta el, este apreciat de cei ce inca mai cred si spera la nemurirea cunoasterii luciferice. Acei oameni ce “nu distrug corola de minuni a lumii” au totul dispus in fata lor: ei nu incearca sa il puna in ecuatie si nici nu incearca sa il rezolve; ei il iau asa cum e el, in stare pura, nealterata si se joaca cu el, nu il silesc si nu trag de el pentru a deveni ceva nedorit si prelucrat.

Omul vrea totul, dar nu il va obtine. Mai incolo, se va incapatana, -caci asa e firea lui- si se va nimici pe sine. Prin dorinta sa arzatoare, omul se va autodistruge datorita obsesiei sale de a gasi si de a sti tot. Nimeni nu cunoaste totul, iar totul ne cunoaste pe noi toti. Acesta e avantajul Totului in fata noastra: el ne cunoaste pe noi toti si stie ca nu suntem in stare sa il stim pe de-a-ntregul.

Daca mintea umana din zilele noastre se rezuma la exacerbarea artei tehnologice, omul poate fi numit homo mecanicus, deoarece el pune tehnologia in fata socialului. Ori, aceasta punere va crea masinarii pe banda rulanta, ce stiu a vorbi doar codat, neplastic. De la exprimarea codata, mai este un singur pas catre gandirea codata si in fine, practicile codate ce sunt menite de a ruina pana si ulima farama de umanitate aflata in zilele noastre. Limbajul, gesturile, comportamentul, caracterul si personalitatile vor deveni de nerecunoscut, si toti vom fi vrut a ne naste in alte vremuri si alte timpuri.