miercuri, 11 noiembrie 2009

Totul versus Oamenii

La ce ne ajuta sa descoperim tot mai mult Universul? Nu vom ajunge sa il cunoastem in intregime, oricum. Dar rautatea si curiozitatea il nimicesc pe om facandu-l din cale afara de egoist, vrand sa stie si sa controleze totul.
Totul nu poate fi controlat decat in Absolut, ori, omul ajunge in starea de absolute doar dupa moartea sa. Atunci, cum poate crede omul ca el detine totul? Cum poate crede el ca va de descoperi si va epuiza toate misterele ce il inconjoara? Omul traieste si moare cu aceasta iluzie; doar dupa ce va renaste va afla misterul Absolutului.

Dar oare misterul nu mai e necesar vietii omului ? Se observa ca misterul e putin in ziua de azi si atat cat reprezinta el, este apreciat de cei ce inca mai cred si spera la nemurirea cunoasterii luciferice. Acei oameni ce “nu distrug corola de minuni a lumii” au totul dispus in fata lor: ei nu incearca sa il puna in ecuatie si nici nu incearca sa il rezolve; ei il iau asa cum e el, in stare pura, nealterata si se joaca cu el, nu il silesc si nu trag de el pentru a deveni ceva nedorit si prelucrat.

Omul vrea totul, dar nu il va obtine. Mai incolo, se va incapatana, -caci asa e firea lui- si se va nimici pe sine. Prin dorinta sa arzatoare, omul se va autodistruge datorita obsesiei sale de a gasi si de a sti tot. Nimeni nu cunoaste totul, iar totul ne cunoaste pe noi toti. Acesta e avantajul Totului in fata noastra: el ne cunoaste pe noi toti si stie ca nu suntem in stare sa il stim pe de-a-ntregul.

Daca mintea umana din zilele noastre se rezuma la exacerbarea artei tehnologice, omul poate fi numit homo mecanicus, deoarece el pune tehnologia in fata socialului. Ori, aceasta punere va crea masinarii pe banda rulanta, ce stiu a vorbi doar codat, neplastic. De la exprimarea codata, mai este un singur pas catre gandirea codata si in fine, practicile codate ce sunt menite de a ruina pana si ulima farama de umanitate aflata in zilele noastre. Limbajul, gesturile, comportamentul, caracterul si personalitatile vor deveni de nerecunoscut, si toti vom fi vrut a ne naste in alte vremuri si alte timpuri.

22 de comentarii:

  1. mda.

    insa pe de alta parte, trebuie sa traim in epoca noastra.
    cum in evul mediu, oamenilor le era scris sa moara de ciuma, noua ne e scris sa stam la calculator.



    ~chrissssssssssss

    RăspundețiȘtergere
  2. @ christine: cred ca in fata calculatorului vom si muri :))

    RăspundețiȘtergere
  3. hopaaa...ia, ce gasesc eu aici. gandirea nu a murit printre tinerii societatii( ca tot ai scris un articol despre comunisti; yep I'm spyin' on you). vad ca-ti place manualul de filosofie. buun. acum cu omul ce vrea sa cunoasca... e in natura lui. multi factori il determina sa-si aproprieze ceva, fie la nivel intelectual,caci si ratiunea este parte din revelatie, fie la nivel senzorial( asa-i ca arata bine prajitura din vitrina?). si nu toti primesc darul cunoasterii luciferice, dar toti ramanem absurzi prin simpla existenta. nu avem cum sa nu cautam o satisfactie, caci, ai vazut ce zicea si freud. bine ai spus ca putini sunt cei care cauta absolutul,dar sper ca nu ai conceptii absolutiste. iti voi folosi din nou cuvintele. ce am inteles, si daca gresesc sa ma bati, e ca tu consideri k absolutul il cunoastem in starea eterica a sufletului descatusat de trup sau mai bine zis in rai. buuun. si mai mult, consideri ca doar cel care are intuitia il castiga. bine si aici. dar acum intrebarea mea: nu se poate ajunge in rai si prin ratiune? ratiunea e rece, dar tot dar al lui Dumnezeu. nu oare ratiunea ne dicteaza ce e rau si ce e bine? hmm...ma intreb... tu lupti sa iti mediezi dualitatea sau ai acceptat-o? aa... si citindu-ti randurile mi-am amintit de niste versuri blagiene faine: sapa numai, sapa, sapa,/pana dai de stele-n apa. ;) te-am terorizat, huh? daca vrei iti dau id sa vb, dar nu pe aici ca nu vreau sa-mi fac reclama:). ai grija, suflete...

    RăspundețiȘtergere
  4. O incercare de raspuns la intrarea ta o gasesti aici: http://simplicissimus.multiply.com/journal/item/54/ . Trebuie sa-ti marturisesc ca esti o excelenta sursa de inspiratie. Don't change! Calin.

    RăspundețiȘtergere
  5. asta ma duce cu gandul la Faust.chiar acum sunt in curs de citire:]]

    RăspundețiȘtergere
  6. Avem nevoie de o schimbare..

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ draven :

    1. Gandirea nu a murit printer tinerii societatii, dar putini mai stiu sa iasa din stadiul de legume lamentare.

    2. Nu imi place doar manualul de filosofie, citesc si carti de filosofie. Manualul este initiatorul spre cunoasterea filosofiei.

    3. Simpla existenta a oamenilor este miracolul existentei lor.

    4. Conceptiile mele cred ca nu sunt absolutiste. Ramane la latitudinea celorlalti sa decida daca sunt sau nu absolutiste.

    5. Absolutul se descopera, dar in stare metafizica, nu in stare fizica. Ratiunea dar si sentimentul ne dicteaza ceea ce e bine si ceea ce e rau.

    6. Incerc sa ma obisnuiesc cu ideea ca voi muri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Microsoftcompany web directory.Add Link to seo friendly free general web directory,reciprocal web directory
    featured web directory,regular web directory.www.microsoftcompany.com

    RăspundețiȘtergere
  10. salut. in primul rand cunoasterea nu este luciferica Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru si ne-a oferit posibilitatea sa alegem intre cunoastere si nemurire iar noi, oamenii am ales. omul in starea materiala in care l-a creat Dumnezeu nu le putea avea pe amandoua caci ar fi devenit ca "Noi" (Geneza) de aceea a fost trimis pe pamant sa-l stapaneasca ca fiinta rationala. cunoasterea, cum ii spui tu luciferica, este necesara pentru ca ne aduce mai aproape de acea cunoastere absoluta, pe care intr-adevar o vom constientiza abia "dincolo".
    un savant spunea odata "cu cat aflu mai multe cu atat imi dau seama cat de putin stiu"
    subiectul este mult prea vast si imi cer scuze daca nu m-am facut prea bine inteles, oricum subscriu ideii ca mai sunt si tineri aplecati si spre alte domenii decat cotidianul mult prea pragmatic. felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  11. ceva de genu am scris si eu odata (de mult)

    ca sa ma bag si eu ca musca , sa comentez comentarii ,de comentat ce ai scris nu sunt cuvinte , .Ase, vreau sa adaug doar faptul ca cei tineri nu stiu sa isi foloseasca gandirea unde trebuie .

    RăspundețiȘtergere
  12. @ dorel103:

    Cunoasterea absoluta nu o putem atinge in stare fizica, ci doar in stare metafizica. Ori, omul nu este aici decat un vierme de pamant, iar dupa moarte el ajunge sa cunoasca Absolutul.

    RăspundețiȘtergere
  13. @ SLC:

    Tinerii au fost preocupati de fiecare data de alte lucruri care le limitau gandirea. Desigur, a-ti ocupa timpul cu alte lucruri afara de a gandi e o scuza plauzibila pentru a nu gandi. Pentru ei, bineinteles.

    RăspundețiȘtergere
  14. In primul rand vreau sa stii ca nu intentionez sa fiu rautacios sunt doar sincer. Ai insirat o multime de cuvinte, frumos asezate printre pixeli fara sa spui nimic, textul este lipsit de consistenta, este echivoc, dezbaterea este superficiala.

    Einstein spunea ca "cea mai frumoasa si mai profunda traire omeneasca este misterul". Misterul nu poate fi alterat sau prelucrat, poate fii doar elucidat. Misterul nu este o stare generala, nu este palpabil, deci, nu poate sa fie mult sau putin. Misterul este direct proportional cu setea de cunoastere si nivelul cunostintelor.

    "La ce ne ajuta sa descoperim tot mai mult Universul? Nu vom ajunge sa il cunoastem in intregime, oricum." Ce spui tu aici este o insulta directa "cunoasterii". Nu poti sa cunosti nimic in intregime, nici macar pe tine insuti, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa vrei sa descoperi. Fiecare generatie se apropie mai mult de cate un "adevar", se numeste evolutie. Cu tipul asta de gandire "la ce ne ajuta...", am fi fost inca blocati in preistorie. Mai am un citat din Einstein pentru tine "Numai doua lucruri sunt infinite: Universul si prostia omeneasca. De primul nu sunt sigur."

    Umanitatea nu o gasesti in vorba si in gandire, asa ca nu iti face griji pentru masinarii ce vor fi sa apara. Prea multi oameni si-au pierdut deja umanitatea. Intr-o masura iti dau dreptate in privinta iluziei feerice pe care o imbraca tehnologia. Iti recomand "Masina timpulu" de H.G.Wells.

    Impresia ca ar fi trebuit sa te nasti in alte vremuri apartine doar inadaptatilor. Iti doresc sa nu ajungi niciodata la astfel de indoieli.

    In final am o veste proasta pentru tine, dupa moarte nu vei descoperi nimic, nici un mister, nici un adevar, nimic. Doar desertul neschimbat al uitarii.

    RăspundețiȘtergere
  15. @ Alexandru Marin:


    Ma bucur ca a existat cineva care sa ma contrazica. Am aflat ca exista oameni care mai gandesc.

    In aceasta postare, eu ma refeream la oamenii care din setea de a cunoaste, fac tot felul de experimente (vezi generatorul de particule de la Geneva) care intr-adevar, sunt folositoare omenirii, dar totodata aceste lucruri il afecteaza pe om. Nu este vorba doar de evolutie aici; omul nu este doar Homo Faber, dupa cum sustinea Blaga. Omul este generator de cultura, el prin asta se defineste. Omul are posibilitatea nu numai de "a produce" lucruri folositoare omenirii ci si de "a crea" o civilizatie de aspect stilistic si istoric valabila.

    Omul contemporan, obtine totul fara truda. Elevii si studentii doresc sa ia note mari fara sa invete; oamenii maturi ar vrea castige mult fara sa munceasca. Iar oamenii ar vrea sa se mantuiasca fara a se cai.

    Omul are o calitate esentiala, ce este cheia intelegerii si depasirii propriei sale limite: capacitatea de a se institui. Unde opozitiile functioneaza, el le dibuieste mecanismul. Unde timpurile noi neaga, el intemeiaza fapta; exact in planul lipsei de valoare, elementul definitoriu al modernului, el instituie sensul; dincolo de granitele experientei, unde este situate neantul, el instituie totul si desavarsirea lui;


    Omul tinde spre Absolut, dar nu-l poate defini. Ideea este ca toate cautarile noastre califica efortul omenesc, care, incearca sa atinga si sa exprime Absolutul.

    RăspundețiȘtergere
  16. Abilitatea de a "produce" este un mijloc esential si ineluctabil pentru a "crea o civilizatie cu aspect stilistic si istoric valabila."

    Ce spui despre omul contemporan este adevarat, motiv pentru care ti-am si recomandat "Masina timpului". Morlocii si Eloii pe care ii descrie Wells sunt exact finalul drumului pavat cu evolutie pe care au pasit deja Chinezii si Americanii. Deci, Nu ma contrazici cu nimic.

    Restul textului este o digresiune. De unde as putea sa trag doua concluzii. Prima, abea te-ai trezit si nu te poti concentra, sau iti place sa insiri cuvinte si sa te auzi vorbind. Nu punctezi absolut nimic.

    Nu mai risipi cuvinte doar pentru ca stii sa scrii. Inceteaza cu "filozofeala" anapoda si incearca sa fii mai concisa in conversatii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Primul care m-a contrazis se pare ca ai fost tu. Dar nu aceasta e esenta, de a contrazice. Eu cred ca fiecare trecem prin varsta "filosofarii". Concretul pentru mine a fost intotdeauna ceva plictisitor. Mie imi place sa ma invart in jurul cozii fara sa spun nimic. Daca as spune totul, ce farmec ar mai avea scrisul? Sper sa nu ma judeci gresit, dar cred ca e firesc pentru un copil de nouasprazece ani sa scrie ceea ce simte. Mai incolo ma voi apuca sa scriu si ceea ce gandesc, voi incerca sa gandesc mai "mecanic", deocamdata ma limitez la "filosofeala" mea.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru unii dintre noi misterul e o provocare iar acceptarea lui practica reprezinta infrangere si resemnare. Pentru altii cunoasterea inseamna depresie si damnare. Si unii si altii suntem oameni incomparabili. Gandeste-te ce a insemnat in secolele trecute lupta dintre conservatorii misterului si inamicii lui , cate victime a facut fanatismul conservator. Poate ca acum, dupa secole de lupta s-a intors roata, acum e randul distrugatorilor de mistere sa se joace cu soarta lumii, si-au castigat acest drept. E vremea lacomiei cunoasterii.
    PS. stai linistita, va trece ca toate lucrurile caracteristice omenirii.

    RăspundețiȘtergere