marți, 29 septembrie 2009

Ciudatenia si arta de a fi ciudat

Ciudat ca e ciudat faptul ca e ciudat in zilele noastre sa fii un ciudat al societatii ciudate in care traiesti, plina de asemenea, numai de ciudati.

Conform DEX-ului, "ciudat"= Care iese din comun, care șochează -prin aspect, manifestări, evoluție etc.-;. Dupa cum se observa, ciudatenia are mai multe forme:

"Care iese din comun, care socheaza"

a. Prin aspect
Daca vrei sa iesi din comun, cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa te imbraci cat mai neobisnuit. Neobisnuit, in Europa de Est indeosebi, inseamna sa preiei cam tot ceea ce tine de moda americana. Un exemplu ar fi moda emo, sau moda hip-hop. In ambele cazuri, exista si specimene ( de fapt majoritatea sunt) cocalare. Ma refer la faptul ca mai tot cocalarul este in ziua de astazi emo sau hoper. Emo-istii in America, sunt ca si minimalistii la noil; hop-erii in America, sunt precum manelistii la noi. E simplu. Cele doua curente apartin masei,si desi unii cred ca sunt diferiti ca apartinand lor, ei nu fac decat sa ia parte la multimea de care ei se feresc atat de mult.

b. Prin manifestari
Multa lume crede ca daca se vor comporta precum ciudatii, vor deveni si vor exista ca ciudati in mod necesar. Dar, ciudatenia are si capcanele ei. Din cele observate de mine de-a lungul timpului, am realizat ca mai multi tineri nu sunt ciudati prin esenta, prin manifest, ci mai degraba, ei sunt ciudati prin vointa proprie. Astfel, tipurile de comportament difera de la caz la caz si de la individ la individ in parte; fiecare ciudat vrea sa fie mai ciudat decat cel ce pretinde sa fie mai ciudat ca el, ajungandu-se intr-o cursa a ciudateniei, unde fiecare incearca sa impresioneze prin modul sau unic de a fi...ciudat.

c. Evolutiv
Ciudatenia exista in fiecare din noi, doar ca depinde de noi daca o reprimam sau daca o vom trece la un alt nivel de fiecare data, intr-o alta etapa a vietii noastre.
Unii indivizi, sunt involuntar ciudati si fara stiinta lor. Astfel, ei sunt catalogati drept ca fiind "ciudati", doar pentru faptul ca ei sunt, -prin esenta lor si nu prin definitie- ciudati.

Ciudatenia e ciudatenie atat timp cat esti tu insuti iar ciudatenia inceteaza sa mai existe atunci cand iti dai silinta sa fii ciudat.

13 comentarii:

  1. Foarte interesant ce ai scris tu aici :)

    RăspundețiȘtergere
  2. de acord!...felicitari pt subiectul ales

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu as extrage notiunea de ciudat mai putin din sfera muzicii sau a curentelor generate de miscarea hippie, cat dintr-o refulare psihologica in fata unei stari de lucruri. Societatea te impinge la un comportament care poate fi ciudat sau cel putin insolit pentru o cultura traditionala practicata de majoritate. Doar intr-un al doilea moment "ciudatenia" se inscrie in registrul comportamentelor dobandite si atasamentul la o cultura sau subcultura care te "stigmatizeaza" in relatie cu ceilalti.

    Ceea ce pentru unii poate parea ciudat, pentru altii tine de normalitate. Faptul ca America incurajeaza tinerii si cetatenii in general sa se exprime liber, sa-si manifeste la maxim originalitatea si inventivitatea nu constituie o deviere de la norma, poate mai mult o sursa de inovatie si progres. Europa a ramas ancorata in traditii si spiritul ei conservator reactioneaza prompt la incalcarile unor consuetudini institutionalizate care cu greu pot fi eliminate din imaginarul colectiv.

    Pentru europeni notiunea de ciudat are un sens peiorativ, pentru americani e o curiozitate pozitiva. Imaginatia care deverseaza intr-un stil de muzica sau o moda mai particulara nu e de condamnat. Americanii au un cult al noului diferit de al nostru pentru ca geneza lor ca natiune sta sub semnul eliberarii de sub tirania traditiei, a ritualului, a limitarii spatio-temporale. Ceea ce pentru noi inseamna sa fii ciudat, pentru americani e semnul unei libertati si unicitati a persoanei, e un mod original de evidentiere a creativitatii, de transmitere a unui mesaj.

    Eu nu as da "ciudateniei" o conotatie negativa chiar daca, repet, ceea ce noua ni se pare ciudat, poate fi ciudat doar pentru noi, nascuti si hraniti dintr-o cultura oarecum mai exigenta si reticenta la nou, dar poate mai sanatoasa. Poate pentru altii a fi ciudat inseamna a fi ei insisi, un mod de comunicare si si traire care ne scandalizeaza prin prisma canoanelor dupa care ne orientam, nu neaparat pentru ca ne afecteaza direct. Nu e exclus ca cei pe care noi ii numim "ciudati" sa vada in noi un spirit de turma si tocmai pentru aceasta sa ne judece si sa incerce sa se disocieze.


    Te-as ruga sa detaliezi putin in ce masura faptul de a fi ciudat poate deveni sau chiar este o arta. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. pai... cred ca una e ciudatenia "naturala" si alta e cea inspirata din alte parti.
    :)

    daca unuia emo, asa ii vine din sufletelul lui sa isi faca parul si sa se imbrace, probabil ca i se si potriveste.
    chestia e cand unu se imbraca asa si VREA sa fie ciudat.

    cred ca cineva cu adevarat ciudat n-ar zice mereu "Sunt ciudat."

    ca si cum o pers talentata nu ar zice mereu "sunt super talentata"

    :)

    si poate ca europa e mai conservatoare, dar e ft bine asa.
    [in leg. cu ce se scria mai sus]


    ~chrissssssssssssss

    RăspundețiȘtergere
  5. ciudat inseamna pentru mine ceva ce nu pot intelege. sau clasifica, sau descrie prin orice alt adjectiv:)
    si da, cris, ii ft bine asa, atata timp cat europenii stiu ca viena ii in austria si nu in italia si alte chestii dintr-astea:D cu toata libertatea de exprimare din america... si nu-i chiar asa, de ex. la faze legate de religie ei sunt super-conservatori

    RăspundețiȘtergere
  6. lexz,care e scopul acestui blog?dak imi potzi satisface aceasta curiozitate:">

    RăspundețiȘtergere
  7. @ simplicissimus:

    Europenii sunt mai conservatori din fire, in vreme ce americanii sunt deschisi noului, sunt inovatori. Despre arta de a fi ciudat o sa vorbesc intr-un blog viitor.

    RăspundețiȘtergere
  8. @chrissssssssssssss:

    Da, de acord. Respect pentru Europa! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Anonim [1]:

    Sunt mult prea conservatori datorita faptului ca exista o multitudine de religii, si fiecare doreste sa adune un numar cat mai mare de adepti ai religiei pe care ei o practica.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Anonim [2]:

    Blogurile mele nu au niciun scop. Dupa cum si spune, sunt simplele mele impresii despre lumea in care traim, si despre viata, in genere. :)

    RăspundețiȘtergere