vineri, 17 iulie 2009

Femeia de ieri si de azi

Imi trece prin minte “Legenda mesterului Manole” ce am studiat-o anul acesta. Se spune ca Manole a fost singurul barbat care a pus femeia la locul ei. Cred ca am avea nevoie de mai multi Manole in zilele noastre, pentru ca femeile au cam uitat cine erau, candva.

Femeile, in trecut nu aveau o insemnatate prea mare. Mai precis, majoritatea erau sclave ori servitoare pe la castele sau curtile oamenilor instariti. Femeile trecutului erau vazute ca fiind inferioare barbatilor si nu se bucurau de afectiunea lor, si de asemenea, “Femeia Veche” nu isi alegea singura pe cel ce avea sa ii fie sot, din cauza faptului ca era constransa de alegerea parintilor, care din diverse cauze isi obligau fiicele sa se marite cu cei impusi de catre familie, pentru a salva renumele familiei, pentru a se instari sau pentru a scapa din propria tara, din cauza regimurilor politice. Astazi, femeia inrobeste. Inrobeste tot ce ii sta in cale. Femeia de azi calca normele, isi incalca drepturile ce i-au fost date urmate de indatoriri, este independeta atat financiar cat si material. Femeia este egala cu barbatul si nu mai este discriminata. Ba chiar unii considera ca “Femeia Noua” este superioara barbatului –sau ca va fi-. Femeia a preluat munca facuta de catre barbat si cucereste din ce in ce mai multe teritorii in care barbatii aveau prioritate. Femeia poate sa fie independenta si atunci cand isi alege viitorul consort. Sau poate sa ramana la fel de bine singura, in caz ca nu doreste sa isi intemeieze o familie. Oricum femeile singure sunt la moda in ziua de astazi, si ele sunt cele mai vanate.

Parerea mea...
Sunt cam scarbita sincer de atitudinea Noii Femei. Femeia se afla intr-o continua masculinizare, incepand de la frizurile adoptate in perioada interbelica odata cu marea miscare feminista, ajungand in faptul de a fi vulgara prin gesturi, limbaj si infatisare, indeosebi. Acum ii inteleg pe barbati de ce nu se sinchisesc sa caute o femeie in adevaratul sens al cuvatului: femeile de odinioara au disparut; pe zi ce trece femeia devine barbat, precum in versurile melodiei “A fost odata” a formatiei Suie Paparude.
Se spune asa:
“A fost odata ca niciodata
7 baieti se omorau pentru o fata
Situatia in timp s-a cam denaturat
Baietii sunt gay femeile barbati
Poluarea i-a facut sa isi schimbe sexul
Isi fac modificari si corecturi cu flexul
Si pentru ca imaginea sa fie completa
In familie barbatul a devenit chiuveta
Va fi barbatul in viitorul apropiat
7 femei se bat pe un baiat
Acesta de frica se ascunde-n munti
Isi face cazermata inarmat pana-n dinti
Femeia enervata incepe sa lucreze
La masina timpului cu 6 viteze
Tot ce isi doreste e sa ajunga-n perioada
Cand baietii se taiau sa-i cante-o serenada”.

Cred ca nu mai e nevoie de explicatii sau de talmaciri ale celor spuse mai sus.
Fete si femei ! Daca vreti sa fiti iubite, respectate si mai ales apreciate fiti feminine, si nu masculine. Daca vreti sa nu fiti puse in cui ca si Ana, nevasta mesterului Manole, nu uitati sa fiti femei, inainte de toate.

5 comentarii:

  1. a functionat si matriarhatul(conducerea femeilor ) ba chiar la noi in tara,de aceea gasim nume de familie precum Adascalitei,sau altele in genul.daca barbatii ar fi guvernat totul acel nume era Dascalul.e doar un exemplu.Iar versurile sunt deja mult prea aproape de realitate

    RăspundețiȘtergere
  2. 0vi...e o prostie toata faza cu matriarhatul. Prefer sa conduca un barbat, chiar si prost decat femeia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru un observator cu totul neutru şi inopinat/întâmplător ajuns aici, aşa ca mine, frapează titlul.
    Contextul este într-adevăr bine trasat, conturat, însă, poate, aş fi vrut un text un pic mai în detaliul problemei;
    Nu e bine să alunecăm în direcţia verdictelor(mai ales cele maniheiste) şi nu trebuie focalizat apocaliptic: degradarea există-da, e cronicza(n)tă- da, dar atâta timp cât unele îşi păstrează feminitatea, paradigma nu moare.
    Oricum, foarte frumos mesajul de la capăt. :)

    P.S: tantum ergo, de aceea m-am declarat un pic nemulţumit că nu mi-a plăcut deloc "Prefer sa conduca un barbat, chiar si prost decat femeia". :)

    RăspundețiȘtergere
  4. lexz,subiectul asta l-ai acoperit vag shi destul de larg...legenda mesterului manole nu mi se pare sa aiba vreo legatura cu "emanciparea femeii"...ana nu a primit nici un fel de pedeapsa pt ca nu a fost feminina sau ceva:))) ci a fost vb de cu totul altceva..."jertfa pt creatzie" blabla cu toate ca manole o iubea pe ana....in fine...in legatura cu masculinizarea femeii,da,exista shi versurile celor de la suie paparude redau la fix realitatea trista:D pe de o parte....adik redau partea societatii care a evoluat in directia gresita. dar parerea mea este ca sunt,desigur o multime de femei cu demnitate care iubesc sa fie feminine si lupta chiar pt propagarea sau reinvierea mai bine zis a acestor "obiceiuri" care de fapt ar trebui sa fie batute in cui in cazul unei femei.si daca vrei sa sti,eu cred ca o femeie este la fel de capabila ca un barbat in multe domenii...si eu fac parte din randul fetelor feminine:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. stiu prea bine ce presupune legenda deoarece am facut-o anul asta. fiecare om poate interpreta legenda in propriul lui fel. eu asta am facut.
    ma rog, nu prea ai inteles ce am vrut eu sa zic aici... in fine :)

    RăspundețiȘtergere